/

Dviguba nesėkmė

Nepaisant vyraujančio pritarimo, antrą kartą nepavyko referendumas dėl dvigubos pilietybės. Kokių ne visada konstituciškų išeičių dabar ieško vietiniai, išeiviai ir šalies institucijos?

Keli Coutinho, Wikimedia Commons nuotrauka

„Ko­kia yra mėgs­ta­miau­sia jū­sų lie­tu­viš­ka dai­na?“ – ba­lan­džio pra­džio­je iš­gir­dau JAV lie­tu­vių po­e­zi­jos pa­va­sa­rio da­ly­vius klau­siant Det­roi­to „Ži­bu­rio“ li­tu­anis­ti­nės mo­kyk­los aš­tun­to­kų. Po trum­pos ty­los nu­skam­bė­jo at­sa­ky­mas – „Ant kal­no mū­rai“. Ne­tu­riu su­pra­t­imo, ką da­bar klau­so to­kio am­žiaus pa­aug­liai Lie­tu­vo­je, bet nu­stebčiau, jei jų Spo­ti­fy to­puo­se tarp lie­tu­viš­kų dai­nų at­si­rastų liau­dies daina.

Už­sie­ny­je au­gu­siam lie­tu­vių jau­ni­mui lie­tu­vy­bė gal net la­biau su­si­ju­si su liau­dies dai­no­mis, šo­kiais ar pa­pro­čių iš­ma­ny­mu nei už­au­gu­siems Lie­tu­vo­je. Kai ku­riems Lie­tu­va ga­li bū­ti ir kai­me pas se­ne­lius pra­leis­tos va­sa­ros, da­liai – tik ar­ti­mų­jų pa­sa­ko­ji­mai. Dvi­gu­bos pi­lie­ty­bės skep­ti­kai daž­nai sa­ko, kad to­kiam ry­šiui su Lie­tu­va ir jos kul­tū­ra dvi­gu­ba pi­lie­ty­bė nė­ra bū­ti­na – puo­se­lė­ti kal­bą ir pa­dė­ti gim­ta­jai ša­liai ga­li­ma ir ne­te­kus Lie­tu­vos pilietybės.

Pa­ra­dok­sa­lu, jog daž­nas už­sie­nio li­tu­anis­ti­nių mo­kyk­lų auk­lė­ti­nis, jei Lie­tu­vos pi­lie­ty­bę įgi­jo gim­da­mas, o ki­tos vals­ty­bės pi­lie­ty­bę įgi­jo iki 18 me­tų, ga­li tu­rė­ti dvi­gu­bą pi­lie­ty­bę. Ki­taip nei po 1990-ųjų ko­vo 11-osios iš­vy­kę jo tė­vai, ku­rie ves­da­mi vai­kus į li­tu­anis­ti­nes mo­kyk­las no­ri iš­sau­go­ti jų pri­si­ri­ši­mą prie Lie­tu­vos. Mig­ra­ci­jos de­par­ta­men­to duo­me­ni­mis, to­kiu bū­du kas­met pi­lie­ty­bės ne­ten­ka apie 1 000 Lie­tu­vos piliečių.

Patiko straipsnis? Paremk mus:

Per­ėjus prie dvi­gu­bos pi­lie­ty­bės klau­si­mo po­kal­biuo­se su Či­ka­gos lie­tu­viais grei­tai pa­jus­da­vau jų nu­si­vy­li­mą ir kar­tė­lį. Tai ne­nuo­sta­bu – į vie­ną iš iš­im­čių gra­fų ne­re­tai pa­ten­ka tre­čios ar net to­li­mes­nės kar­tos Lie­tu­vos pi­lie­čių pa­li­kuo­nys, ku­rių da­liai tai pro­ga dėl vi­sa ko įgy­ti Eu­ro­pos Są­jun­gos pa­są, kuo­met nau­jo­sios emig­ra­ci­jos at­sto­vai, ku­rie vis dar gy­ve­na Lie­tu­vos rei­ka­lais, čia tu­ri tė­vus, gi­mi­nes, drau­gus ir re­gu­lia­riai su­grįž­ta, ri­zi­kuo­ja Lie­tu­vos pi­lie­ty­bės ne­tek­ti. No­rin­tys pa­si­nau­do­ti dvi­gu­bos pi­lie­ty­bės iš­im­ti­mi iki 1990-ųjų ko­vo 11-osios iš­trem­tų ar iš­vy­ku­sių as­me­nų pa­li­kuo­niams taip pat daž­nai nu­si­vi­lia pai­niu ir biu­ro­kra­ti­ja ap­krau­tu procesu.

Lie­tu­vos Kons­ti­tu­ci­jos au­to­riai apie šį at­ei­sian­tį nu­si­vy­li­mą nu­tuok­ti ne­ga­lė­jo ir tu­rė­jo sa­vo lo­gi­nį pag­rin­dą dvi­gu­bos pi­lie­ty­bės drau­di­mui. Kons­ti­tu­ci­nės tei­sės spe­cia­lis­to ir vie­no iš Kons­ti­tu­ci­jos ren­gė­jų Vy­tau­to Sin­ke­vi­čiaus tei­gi­mu, vie­nas iš dvi­gu­bos pi­lie­ty­bės re­gu­lia­vi­mą ap­spren­du­sių veiks­nių bu­vo tar­pu­ka­rio Lie­tu­vos is­to­ri­nė kons­ti­tu­ci­nė pa­tir­tis. Nors tuo me­tu dvi­gu­ba pi­lie­ty­bė bu­vo ri­bo­ja­ma, vie­tos iš­im­tims bu­vo pa­lik­ta – pa­vyz­džiui, 1928 me­tų Kons­ti­tu­ci­jo­je ir la­bai daug: „Lie­tu­vos pi­lie­tis ta­čiau ne­pra­ran­da sa­vo pi­lie­ty­bės tei­sių pa­ta­pęs ku­rio Ame­ri­kos kraš­to pi­lie­čiu, jei at­lie­ka tam tik­ras įsta­ty­mo nu­ro­dy­tas pa­rei­gas“. Juk tuo me­tu di­džiau­sias lie­tu­vių mig­ra­ci­jos srau­tas ve­dė į Pie­tų Ame­ri­ką, o Jung­ti­nė­se Vals­ti­jo­se jau gy­ve­no ke­le­tas šim­tų tūks­tan­čių lie­tu­vių. Ant­ro­ji dvi­gu­bos pi­lie­ty­bės drau­di­mo prie­žas­tis, pa­sak Sin­ke­vi­čiaus, bu­vo ne iki ga­lo įtvir­tin­tas Lie­tu­vos vals­ty­bin­gu­mas: tuo me­tu Lie­tu­vo­je vis dar bu­vo dis­lo­kuo­ta Ru­si­jos ka­riuo­me­nė, bi­jo­ta, kad da­lis dvi­gu­bą pi­lie­ty­bę tu­rin­čių pi­lie­čių bal­suos taip, kaip nau­din­ga Lie­tu­vai prie­šiš­koms valstybėms.

Pra­ėjus trims de­šimt­me­čiams ir įtvir­ti­nus Lie­tu­vos vals­ty­bin­gu­mą siū­ly­mai iš­im­ties tvar­ka leis­ti vie­nu me­tu tu­rė­ti ir Lie­tu­vos, ir NATO ar Eu­ro­pos Są­jun­gos ša­lies na­rės pi­lie­ty­bę su­si­du­ria su kons­ti­tu­ci­niais ap­ri­bo­ji­mais. Kons­ti­tu­ci­nis Teis­mas jau tris kar­tus pa­reiš­kė, kad to­kiai di­de­lei iš­im­čiai bū­ti­na re­fe­ren­du­mo bū­du pa­keis­ti dvy­lik­tą­jį Kons­ti­tu­ci­jos straips­nį. Kad re­fe­ren­du­mas įvyk­tų – bū­ti­na su­rink­ti dau­giau nei 50 pro­cen­tų pri­ta­rian­čių­jų nuo bend­ro bal­so tei­sę tu­rin­čių Lie­tu­vos pi­lie­čių skai­čiaus. Ir 2019 me­tais, ir šie­met re­fe­ren­du­mo kar­te­lė ne­bu­vo per­šok­ta, net jei pri­ta­ri­mą abu kar­tus iš­reiš­kė maž­daug trys ket­vir­ta­da­liai at­ėju­sių balsuoti.

Lie­tu­vių res­to­ra­nas Či­ka­go­je. Min­dau­go Da­nio, Wi­ki­me­dia Com­mons nuotrauka

Pa­dė­tis keis­ta ir be­vil­tiš­ka. Di­džio­sios po­li­ti­nės par­ti­jos iš es­mės pri­ta­ria dvi­gu­bos pi­lie­ty­bės iš­im­čių iš­plė­ti­mui, dau­gu­ma at­ėju­sių bal­suo­ti taip pat, bet re­fe­ren­du­mui įvyk­ti truk­do per že­mas rin­ki­mų ak­ty­vu­mas. Tuo tar­pu ne­pa­vy­kęs re­fe­ren­du­mas ir to­liau ku­ria įtam­pą už­sie­nio lie­tu­viams, ku­riems svar­bi Lie­tu­vos pi­lie­ty­bė. Nors įsta­ty­mai įpa­rei­go­ja įgi­jus ki­tos vals­ty­bės pi­lie­ty­bę in­for­muo­ti rei­kia­mas ins­ti­tu­ci­jas per du mė­ne­sius, ne­ma­žai už­sie­nio lie­tu­vių to ne­pa­da­ro. Ga­li­mai dėl to da­lis jų ne­si­re­gist­ruo­ja bal­suo­ti už­sie­ny­je, ne­no­ri pra­tęs­ti lie­tu­viš­kų pa­sų ga­lio­ji­mo, nes bi­jo, kad Lie­tu­vos ins­ti­tu­ci­jos su­ži­nos apie jų tu­ri­mą ki­tos vals­ty­bės pi­lie­ty­bę. Te­ko gir­dė­ti net ku­rio­zi­nę is­to­ri­ją, kuo­met į Lie­tu­vą par­vy­kęs lie­tu­vis oro uos­te ne­ty­čia pa­ro­dė JAV pa­są, nors ne­no­rė­jo, kad bū­tų ži­no­ma apie jo ant­rą pilietybę.

Nors ne­at­ro­do, kad Lie­tu­vos ins­ti­tu­ci­jos itin ak­ty­viai sten­gia­si su­gau­dy­ti dvi­gu­bos pi­lie­ty­bės tu­rė­to­jus, bet pa­si­girs­ta ir ga­na ab­sur­diš­kų is­to­ri­jų, kuo­met Lie­tu­vos pi­lie­ty­bė pa­gal šią tvar­ką at­ima­ma ir iš tų, ku­rie jau dau­giau nei de­šimt me­tų grį­žę ir gy­ve­na Lie­tu­vo­je. Žmo­nes pik­ti­na ir tvar­ka, pa­gal ku­rią pra­ra­du­sių­jų pi­lie­ty­bę as­mens duo­me­nys yra pas­kel­bia­mi viešai.

Iš­kart po ne­pa­vy­ku­sio re­fe­ren­du­mo Pa­sau­lio lie­tu­vių bend­ruo­me­nės pir­mi­nin­kė Da­lia Hen­ke pa­siū­lė skelb­ti mo­ra­to­riu­mą ir lai­ki­nai stab­dy­ti Lie­tu­vos pi­lie­ty­bės atėmi­mą iš as­me­nų, įgi­ju­sių ki­tos vals­ty­bės pi­lie­ty­bę. Ne­si­no­rė­tų vi­sos kal­tės su­vers­ti val­džios ir biu­ro­kra­tų be­šir­diš­ku­mui ar kvies­ti ins­ti­tu­ci­jas ig­no­ruo­ti įsta­ty­mus, ne­pai­sy­ti Kons­ti­tu­ci­jos nor­mų, ta­čiau iš­ei­čių pa­si­rin­ki­mas at­ro­do itin kuk­liai. Ir per vi­są re­fe­ren­du­mo kam­pa­ni­ją op­ti­miz­mo bū­ta ma­žai. Net už­sie­nio lie­tu­viai re­gist­ra­vo­si bal­suo­ti ga­na vangiai.

„Te­ko gir­dė­ti net ku­rio­zi­nę is­to­ri­ją, kuo­met į Lie­tu­vą par­vy­kęs lie­tu­vis oro uos­te ne­ty­čia pa­ro­dė JAV pa­są, nors ne­no­rė­jo, kad bū­tų ži­no­ma apie jo ant­rą pilietybę.“

Ba­na­liau­sia pras­me vil­ties su­tei­kia jau­ni­mas. Lais­vės TV rin­ki­mų ap­ta­ri­me kal­bė­jęs po­li­to­lo­gas Ma­žvy­das Jast­ram­skis at­krei­pė dė­me­sį į tai, kad pri­ta­ri­mas re­fe­ren­du­mui tu­ri ten­den­ci­ją ma­žė­ti su vy­res­niu am­žiu­mi. Štai Lie­tu­vos jau­ni­mo or­ga­ni­za­ci­jų ta­ry­bos (Li­JOT) reng­ta­me Mo­kRe­fe­ren­du­me, mok­s­lei­viš­kų rin­ki­mų si­mu­lia­ci­jo­je, už 12 Kons­ti­tu­ci­jos straips­nio pa­kei­ti­mą bal­sa­vo 83 pro­cen­tai da­ly­va­vu­sių­jų, tai­gi dau­giau nei tik­ra­ja­me re­fe­ren­du­me. Bė­da ta, kad re­fe­ren­du­me da­ly­va­vo 2 053 iš 3 487 to­kią tei­sę tu­rė­ju­sių as­me­nų, tad per ma­žas ak­ty­vu­mas bū­tų su­truk­dęs ir mok­s­lei­viams pa­keis­ti Kons­ti­tu­ci­ją. Šie duo­me­nys pa­kan­ka­mai ge­rai at­spin­di rea­ly­bę, nes men­kas jau­ni­mo ak­ty­vu­mas rin­ki­muo­se yra se­na prob­le­ma: štai 2020 me­tų Sei­mo rin­ki­muo­se bal­sa­vo tik 38,6 pro­cen­tai rin­kė­jų iki 24 me­tų amžiaus.

Už dvi­gu­bos pi­lie­ty­bės iš­plė­ti­mą pa­si­sa­kė ir di­džio­sios jau­ni­mo po­li­ti­nės or­ga­ni­za­ci­jos: Jau­nų­jų kon­ser­va­to­rių ly­ga, Lie­tu­vos li­be­ra­lus jau­ni­mas bei Lie­tu­vos so­cial­de­mo­kra­ti­nio jau­ni­mo są­jun­ga, prieš re­fe­ren­du­mą sa­vo Fa­ce­bo­ok pro­fi­ly­je tei­gu­si, kad „toks Lie­tu­vos pi­lie­tis, net ir in­te­g­ra­vę­sis į už­sie­nio ša­lies gy­ve­ni­mą, iš­lai­ky­tų ir tei­si­nius sai­tus su sa­vo ša­li­mi bei jaus­tų­si lau­kia­mas su­grįž­ti į sa­vo gim­ti­nę“. Vis­gi sun­ku kal­bė­ti apie reikš­min­gą jų įta­ką Lie­tu­vos jau­ni­mo ma­sėms, pra­var­tu pri­si­min­ti ir ne­no­riai po­li­ti­nes dis­ku­si­jas įsi­lei­džian­čias jau­ni­mo sa­vi­val­dos ins­ti­tu­ci­jas: stu­den­tų at­sto­vy­bes uni­ver­si­te­tuo­se bei ko­le­gi­jo­se ir mo­ki­nių ta­ry­bas mo­kyk­lo­se. Trūks­tant erd­vių, ku­rio­se jau­ni­mas ga­lė­tų mo­ky­tis pi­lie­ti­nių įgū­džių ir prak­ti­kuo­ti po­li­ti­ką, ten­ka lauk­ti ne tik lai­ko, kai jam su­eis 18 me­tų, bet ir mo­men­to, kai jis at­eis balsuoti.

Li­JOT pre­zi­den­tas Um­ber­to Ma­si, ko­men­tuo­da­mas Mo­kRin­ki­mų re­zul­ta­tus pa­ste­bė­jo, kad džiau­gian­tis sa­vo pa­sie­ki­mais „ly­giai taip pat svar­bu ne­už­mig­ti „New Nor­dics“ ar pa­na­šių svars­ty­mų miglo­je, ku­ri ga­li nu­slėp­ti li­ku­sios vi­suo­me­nės da­lies nuo­tai­kas. Bū­ti­na ma­ty­ti ana­pus sa­vo pa­čių bur­bu­lo ir įver­tin­ti, pri­pa­žin­ti ki­tų mū­sų pi­lie­čių gy­ve­ni­mo kas­die­ny­bę.“ Li­JOT pre­zi­den­tas re­fe­ra­vo į 7,33 pro­cen­to bal­sų tarp mok­s­lei­vių su­rin­ku­sį Eduar­dą Vait­kų. Ga­li­ma svars­ty­ti, kad me­mų he­ro­ju­mi ta­pęs Vait­kus taip aukš­tai tarp mok­s­lei­vių pa­ki­lo dėl pa­pras­čiau­sio tro­li­ni­mo. Ta­čiau bū­tų nai­vu ma­ny­ti, kad jau­ni­mas yra ne­pa­vei­kus jų tė­vų so­cia­li­nei ap­lin­kai, at­skir­čiai ar vi­suo­me­nės su­s­ve­ti­mė­ji­mui. Tai tik pa­ro­do, kad po­ky­čiai žmo­gaus tei­sų ir de­mo­kra­ti­nių ver­ty­bių ar dvi­gu­bos pi­lie­ty­bės iš­plė­ti­mo link ne­vyks­ta savaime.

Kan­di­da­tas į pre­zi­den­tus Eduar­das Vait­kus. As­me­ni­nio ar­chy­vo nuotrauka

Ne­tru­kus po ne­sėk­min­go re­fe­ren­du­mo Sei­mo na­rė Da­lia Asa­na­vi­čiū­tė (TS-LKD) įre­gist­ra­vo Pi­lie­ty­bės įsta­ty­mo pa­tai­sas, pa­gal ku­rias Lie­tu­vos pi­lie­ty­bę ga­lė­tų iš­lai­ky­ti po 1990-ųjų ko­vo 11-osios iš­vy­kę as­me­nys, ku­rie Lie­tu­vos pi­lie­ty­bę įgi­jo gi­mi­mu, o NATO ir NATO part­ne­rių Eu­ro­pos Są­jun­go­je pi­lie­ty­bę įgi­jo ne gi­mi­mu. Po tri­jų Kons­ti­tu­ci­nio Teis­mo iš­aiš­ki­ni­mų ir dvie­jų ne­sėk­min­gų re­fe­ren­du­mų, toks po­sū­kis bū­tų ma­žų ma­žiau­siai keistas.

Ka­dan­gi per­kal­bė­ti reikš­min­gą da­lį dvi­gu­bos pi­lie­ty­bės opo­nen­tų ma­žai ti­kė­ti­na, lik­tų pats sun­kiau­sias ke­lias – kant­riai au­gin­ti jau­ni­mo po­li­tiš­ku­mą ir įsi­trau­ki­mą į de­mo­kra­ti­jos pro­ce­sus, vi­lian­tis, kad at­ei­ty­je pa­sie­kus il­gą de­mo­kra­ti­jos tra­di­ci­ją tu­rin­čioms vals­ty­bėms la­biau bū­din­gą rin­ki­mų ak­ty­vu­mą, kons­ti­tu­ci­nės pa­tai­sos vis­gi bus priimtos.

Ki­taip nei ki­ti vy­res­nė kar­ta vis­gi lin­ku­si daž­niau pa­si­sa­ky­ti prieš dvi­gu­bą pi­lie­ty­bę. Štai van­gios re­fe­ren­du­mo kam­pa­ni­jos aki­vaiz­do­je į jos bal­sus nu­si­tai­kė Na­cio­na­li­nis su­si­vie­ni­ji­mas (NS). Už so­cia­li­nių tink­lų bur­bu­lo li­ku­sius jis agi­ta­vo ki­tur iš ma­dos iš­ei­nan­čiais po­pie­ri­niais rin­ki­mi­niais leidiniais.

Prisijunk prie mūsų komandos:

NS ar­gu­men­tai prieš dvi­gu­bą pi­lie­ty­bę ga­na tra­di­ci­niai: Lie­tu­vą rei­kia kur­ti tarp sa­vo sie­nų ir bū­ti­na at­si­sa­ky­ti „Glo­ba­lios Lie­tu­vos“ vi­zi­jos; Lie­tu­va pra­ran­da pi­lie­čius ne dėl dvi­gu­bos pi­lie­ty­bės drau­di­mo, bet dėl jų spren­di­mo gy­ven­ti sve­ti­mo­je ša­ly­je; dvi­gu­ba pi­lie­ty­bė ska­ti­na lik­ti emig­ra­ci­jo­je, o ne grįž­ti; ki­tos vals­ty­bės pi­lie­ty­bės pri­ėmi­mas yra są­mo­nin­gas pi­lie­čio ap­si­spren­di­mas, o ne baus­mė už emig­ra­ci­ją; to­kiu bū­du esą pa­lai­ko­ma iliu­zi­ja, kad lie­tu­vių tau­ta nenyksta.

Šie ar­gu­men­tai nė­ra to­kie emo­cin­gi kaip XX am­žiaus pra­džios lie­tu­viš­ko­je spau­do­je, kuo­met dėl mil­ži­niš­kos emig­ra­ci­jos į JAV di­de­lė da­lis lie­tu­vių vi­suo­me­nės vei­kė­jų, to­kių kaip Juo­zas Tu­mas-Vai­ž­gan­tas, ban­dė at­gra­sy­ti nuo emig­ra­ci­jos gąs­di­ni­mais apie ne­tik­rus pa­ža­dus, než­mo­niš­ką dar­bą už­sie­nio ga­myk­lo­se, su­klai­din­tus, su­vi­lio­tus Lie­tu­vos vals­tie­čius, pa­vo­jų nu­taus­ti ir žlug­ti mo­ra­liai, ga­liau­siai sko­lą ir grės­mę tė­vy­nei. Var­gu, ar tie žo­džiai kaž­ką at­gra­sė, nes iš JAV plau­kė ar­ti­mų­jų laiš­kai ir daug prie­šin­gų is­to­ri­jų (net jei pa­sa­ko­ji­mai apie sun­kų dar­bą bu­vo tikro­viš­ki). Kol ne­už­si­da­rė JAV sie­nos, kol ob­jek­ty­vios są­ly­gos gy­ven­ti Lie­tu­vo­je ne­pa­ge­rėjo, mig­ra­ci­jos tai ne­su­stab­dė. Ta­čiau ne­pai­sant ra­gi­ni­mų par­vyk­ti at­gal, JAV lie­tu­vių grį­ži­mas į Lie­tu­vą Ne­pri­klau­so­my­bės pra­džio­je ne­bu­vo sklan­dus: daž­nai nu­si­vil­ta ap­sun­kin­ta jau­nos ša­lies biu­ro­kra­ti­ja ar per ma­žu dė­me­siu, o tai lem­da­vo pa­kar­to­ti­nį išvykimą.

Da­bar­ti­nė pa­dė­tis ku­ria pa­na­šią at­mos­fe­rą. Net jei dvi­gu­ba pi­lie­ty­bė ne­pas­ka­tins di­de­lės ban­gos grį­ži­mų ar ry­šio su Lie­tu­va ypa­tin­gai ne­pa­keis, bet bent jau iš­sau­gos orų pri­si­ri­ši­mą ir ge­res­nes ga­li­my­bes veik­ti Lie­tu­vai. Bet ar­gu­men­tus prieš dvi­gu­bą pi­lie­ty­bę ver­ta tu­rė­ti min­ty­je. Daž­nai at­ro­do, kad ar­ti­miau­sio­je ap­lin­ko­je, ypač tarp jau­ni­mo, kal­bė­ti apie tai lyg ban­dy­ti at­vers­ti į ti­kė­ji­mą ti­kin­čius. Bet tu­rint ome­ny­je lė­tai be­si­kei­čian­čias po­li­ti­nes ten­den­ci­jas, at­ei­ties re­fe­ren­du­mo sėk­mė pri­klau­sys nuo ge­bė­ji­mo iš­ei­ti iš sa­vo so­cia­li­nio ra­to ir kal­bė­tis su tais, ku­rie po­li­ti­ka ir rin­ki­mais ne­si­do­mė­jo apskritai. ■

Mar­ty­nas But­kus, „Dvi­gu­ba ne­sėk­mė“, Šauks­mas, 2024, nr. 1 (va­sa­ra), p. 7–10.

Martynas Butkus

Martynas Butkus yra VDU istorijos doktorantas, tiriantis Lietuvos pilietinės visuomenės istoriją, „Šauksmo“ draugijos vadovas ir vienas iš jos žurnalo redaktorių.

Taip pat skaityk

Partijų planas D

Prievolės rinkimų komitetams ir idėjų kalvės politinėms partijoms turėjo sustiprinti demokratiją Lietuvoje. Praėjus metams jų poveikis